Adviseert jouw arbodienst om preventieve verzuimdossiers op te bouwen? Nee??? Doe je het dan in ieder geval vanuit jezelf?
Ook niet?!!

hmmm, in dat geval is het zinvol dat je even doorleest. Zeker als jij zelf de regie in handen hebt als het gaat om verzuim.

FFector gaat uit van eigen regievoering. En dat betekent dat we van werkgevers graag regisseurs maken op het niveau van Steven Spielberg. Regisseurs werken altijd samen met scriptschrijvers. En wij vinden het belangrijk dat onze (werkgevers)regisseurs zowel scripten schrijven als de (verzuim)film regisseren.

Wat is een preventief verzuimdossier?

Een preventief verzuimdossier is het script van jouw film. Zonder dit preventieve dossier, krijg je een flop van een film.
Een preventief verzuimdossier leg je aan wanneer je als leidinggevende in gesprek met je teamleden signalen opvangt, die je zorgen baren. En ja we weten dat jij dat ook wel eens hebt.  Bijvoorbeeld als je bij Janine op kraambezoek gaat. Janine is de accountmanager op jouw afdeling een super vlotte dame die haar vak goed verstaat. Terwijl zij je hartelijk ontvangt in haar huis en haar grote trots laat zien, voel jij je wat ongemakkelijk omdat er een nog ondefinieerbare spanning hangt.

Als haar man het gesprek even overneemt, terwijl Janine gaat voeden, begrijp je waarom. Gerard verteld je namelijk dat Janine er immens tegenop ziet om straks weer te komen werken. Ze vertrouwt namelijk niemand met de kleine en zeker niet als het om de voeding gaat. Ze vind het lastig om te kolven en het kinderdagverblijf zometeen te vertrouwen dat ze de juiste hoeveelheden gaan geven.

Hoewel Janine er even kort wat over zegt, merk je voldoende aan haar houding om je toch zorgen te baren. Die super vlotte dame die jij je herinnert is ineens verandert in een totaal ander persoon. Een persoon waarvan je je nog afvraagt of je die überhaupt nog wel in je team wil hebben. Maar je bent niet voorbarig, je wacht het af.

Dit is een mooie gelegenheid om bij terugkomst op kantoor een preventief dossier aan te leggen. In dat preventieve verzuimdossier zet je een verslagje van je bezoek aan Janine, met jouw indruk van haar, het gesprek met Gerard en jouw gevoel erbij. Stuur het verslagje voor de volledigheid ook even naar de afdeling door die de ziekmeldingen registreert. Toch handig om te weten.

Waarom een preventief verzuimdossier?

Het nut van het vastleggen van jouw interpretatie bij bovenstaande situatie zorgt ervoor dat je bij het omslaan naar een verzuimdossier kunt herleiden waar die ziektesituatie gestart is. Dat is in onze ervaring vaak wat werkgevers niet meer weten. Ja als je het Jan vraagt, want Jan “die werkt al 30 jaar bij ons bedrijf. Jan heeft altijd al gezegd dat zij een keer zou uitvallen.”

Daarnaast helpt het je om goed gefundeerde gesprekken met je werknemer te voeren. Je kunt je zorgen om hem/haar toelichten op basis van wat je hebt genoteerd.

Op basis van deze verzameling aan signalen kun jij als de beste verzuim voor zijn. Nu je namelijk weet dat Janine het moeilijk heeft zou je haar voor haar terugkomst op de werkvloer kunnen uitnodigen voor een gesprek op kantoor. Waarbij je haar kunt vragen wat zij aan ruimte nodig heeft en hoe je haar kan faciliteren. Zoals je ziet, zorgt de aanleg van een preventief dossier ervoor dat je begint met regievoeren.

Een regisseur begint niet zomaar aan een film, hij heeft daar een script voor nodig. Een preventief verzuimdossier is jouw script. En hoe gedetaileerder het script, hoe beter jij kunt regisseren, hoe beter de afloop van de film wordt.
[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”30″ padding_bottom=”30″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”2_3″ last=”no” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_fusionslider name=”sneldienst” class=”” id=””][/fusion_fusionslider][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ last=”yes” spacing=”yes” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””][fusion_title size=”1″ content_align=”left” style_type=”underline solid” sep_color=”” class=”” id=””]FFector Prepaid[/fusion_title][fusion_text]Ben je al voorzien van een arbodienst en wil je toch graag een frisse blik en aanpak? Met de FFector Sneldiensten kun je zonder aansluiting gewoon genieten van New Skool HR.[/fusion_text][fusion_checklist icon=”fa-arrow-circle-right” iconcolor=”#ffffff” circle=”” circlecolor=”#8bc63f” size=”13px” class=”” id=””][fusion_li_item icon=””]Je kunt kiezen voor advies, begeleiding en bemiddeling in 1 voordeelbundel met een vaste prijs[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Maatwerk en toch gelegenheid om flexibel effectieve ondersteuning in te zetten op (langlopende) verzuimdossiers.[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Een troubleshoot abonnement waarmee we werkgevers ondersteunen bij complexe verzuimdossiers die directe ondersteuning vragen[/fusion_li_item][fusion_li_item icon=””]Begeleiding van zieke ex-werknemers, ook nadat ze uit dienst zijn[/fusion_li_item][/fusion_checklist][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]